NYÅR

 

Nu närmar vi oss med allt för snabba steg jul- och nyårshelgerna. De är till glädje för oss men inte alltid för våra fyrfota vänner. Vi är många som har upplevt oroliga och rädda hundar som under denna tid får leva med rädsla och ångest när det smäller och knallar utomhus. Det finns en naturlig instinkt hos våra djur att fly undan farligheter. En del hundar får denna reaktion först senare i livet. De har lärt sig att förknippa starka ljud med obehag.
Vi som hundägare kan hjälpa våra hundar på flera sätt. Hundens beteende har varit i fokus länge, och vi har lärt oss mer och mer om hur vi ska förhålla oss till det för att stödja den oroliga eller ibland vettskrämda hunden.
Tänk på att
• Bestraffa aldrig hunden när den är rädd, det förstärker bara den känslan.
• Pjoska eller ömka inte hunden eller försök lugna ner den när den är rädd, eftersom detta förstärker och belönar det nervösa beteendet.
• Var som vanligt med din hund och ignorera alla tecken på rädsla.
• Försök att hitta en så lugn , trygg och rymningsfri plats när ni misstänker att smällare och fyrverkerier kan komma.
• Placera hunden i ett välbekant rum, dra för fönstren, ha leksaker framme och var tillsammans med hunden då det smäller som vid nyårsafton.
• Spela musik, ignorera själva smällandet och engagera hunden med lek eller annan aktivitet.
• Ha gärna om möjligt en annan orädd hund som sällskap, som hunden känner sedan tidigare.Lek med den andra hunden för att övertyga din hund om att det inte är så farligt.
Vad kan jag som djurägare göra mer?
Idag finns det ett par olika medel som vi kan ge våra hundar för att lugna dem.
DAP har funnits några år. DAP står för Dog Appeasing Pheromone. Det är ett lugnande feromon
( doftsubstans) som den digivande tiken utsöndrar i juverområdet under digivningen. Detta feromon påverkar valparna så att de vågar undersöka sin omgivning och ger dem en grundtrygghet i mötet med nya och främmande föremål och situationer. Vuxna hundar påverkas på liknande sätt av detta feromon.
DAP finns som doftavgivare i väggkontakt, som spray och som halsband. Vilken sort man föredrar kan variera. En del djurägare väljer två eller till och med alla alternativ. Vår erfarenhet är att halsbandet verkar fungera bäst om man ska välja ett alternativ, men detta kan vara mycket individuellt.

För något år sedan introducerades också Zylkène på marknaden. Det är ett fodertillskott som kan användas till både hund och katt. Det ges för att göra det lättare för hundar och katter att hantera ovana situationer eller stressiga perioder, varför det kan ges både under kortare och längre tidsperioder. Zylkène är ett pulver i kapslar som kan strös på maten. Det består av en substans – alpha-casozepin- som utvinns ur komjölk och som i studier har visat sig ha en avslappnande och rogivande effekt på hund och katt.
Man kan mycket väl kombinera DAP och Zylkène till hundar. Lämpligen börjar man att använda DAP så snart som möjligt nu i god tid innan nyår för att sedan komplettera med Zylkène närmare jul-nyår.
Både DAP och Zylkène finns att köpa på vår klinik.
Vad gör man om hunden är hysterisk i samband med nyår?
Hundar som beter sig hysteriskt och blir mycket kraftigt påverkade av ljudet från fyrverkerier kan må bäst av att få åka till en lugnare nyårsmiljö. Om man inte har den möjligheten kan man ge djuret lugnande/ångestdämpande medicin. Man har på senare år ifrågasatt om medicinerna verkligen är ångestdämpande för hunden, eller de bara blir så avslappade att de inte ”orkar” reagera. Detta ämne diskuteras mellan oss veterinärer, och vad som är rätt eller fel vet jag inte. Om hunden ska ha en sådan medicin måste den först genomgå en enklare hälsokontroll då bl.a. hjärtat undersöks.
Hundar är individer och kan vara olika känsliga för lugnande preparat. Därför är det lämpligt att först prova ut dosen medicin innan själva nyårsafton. Hunden ska kunna resa sig och gå själv, även om den kan vara lite vinglig. Information lämnas av våra veterinärer vid eventuellt medicineringsbehov. I mycket enstaka fall kan hunden ”snedtända”, dvs den blir rastlös i stället för dåsig. Då får man lugna hunden och vid behov kontakta jourveterinär. Oftast avtar effekten efter några timmar.
Vid mycket sällsynta fall kan det hända att hunden förblir trött mycket längre än normalt –dvs mer än 6-12 timmar. Tröttheten kan i värsta fall sitta i 1-2 dygn och beror på att den drabbade hunden har nedsatt förmåga att bryta ner medicinen. Skuelle detta hända så piggnar ofta hunden på sig lite snabbare efter en undersökning och dropp hos veterinär.

 

texten är hämtad från www.bruksvet.se 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0