BANKEN...

Vår bank bjöd sina kunder på bio (luftslottet som sprängdes), dricka och på popcorn idag...
vi har en snäll bank =)  Filmen var tyvärr inte lika bra som de 2 första men den är absolut se värd!!!


Om 7 timmar sitter jag i bilen och är på väg till Mariestad och då ska jag åka direkt till vårdcentralen och ta min andra hepatit B spruta iiiiiiiiihhhh =S

sleep well!!!

HAPPY HAPPY FACE =)










 =D

Kl 9.00 i morse mötte jag uppe Nettis i Kroneskogen för en skogs promenad!



NU ska skolarbeten skrivas


*1a ADVENT*

Mysigt värre =)




Idag har jag varit på Malmö arena och kollat på ishocky! Andra gången i mitt liv jag sitter och ser det live. Mamma får fribiljetter genom jobbet så jag tänkte att denna gång ska jag hänga med så att jag i alla fall får se den nya arenan! Malmö möte Troja och tyvärr fick Malmö duktigt med pisk =(
















Gjutning PLUS Ritningar!

ÄNTLIGEN ska golvet i källaren gjutas på måndag morgon *GUUUUUUTT*

Här har ni resans gång...

Börja i september...































Räfsa bort löv =)

Ska till huset och göra lite fint i trädgården!!!!


Var och hälsa på tandläkarkliniken i Ystad (Ystad Tand och Implantat Center AB) igår. Det är en väldigt modern och fin klinik och personalen är väldigt gulliga =)

Från lill siss köksfönster ser man bort till kliniken... nära och bra hem till Ruuh på lunchen =)
ME LIKE


Idol pause...

 Fotografen Caroline Rosefors är i gång....
























Har Ruuh och jag samma frisör? tänkte nämligen på hårfärgen =D


*RUUH*

 


YSTAD..

...KINAMAT, IDOL, TREVLIGT SÄLLSKAP & ANNAT GOTT.... KAN DET BLI BÄTTRE?!







 

 

lite bilder från siss dator =)


*HOME SWEET HOME*

 Skönt att man är åter på SKÅNSK mark!!!





Endodontin

är nu avklarad och jag fixa det med bravur!!!!! *GUTT* så resten av dagen kan jag bara glida!!! =D

Ikväll ska vi fira att det gick bra för oss alla och de gör vi på Rhodos.. Ja restaurangen heter så och serverar GREKISKT *GOTT*


Barns tänder!!!

Väskan ska packas för imorgon 05.00 styr jag bilen mot Mariestad! blir en kort vecka för på torsdag åker jag hem igen =D *GÖTT*

NU till något viktigare:

nämligen BARNS TÄNDER

När kommer de första tänderna?

De första tänderna får barnet vanligen någon gång vid sex till åtta månaders ålder. Men tidpunkten varierar och barnet kan ha tänder redan vid födseln, även om det är ovanligt, eller få dem vid ett års ålder utan att man behöver oroa sig.

 

Vilka tänder kommer först?

Vanligtvis kommer två små framtänder i underkäken först, för att sedan följas av motsvarande tänder i överkäken. De första kindtänderna brukar komma vid ett och ett halvt års ålder. Vid tre år har barnet vanligen fått alla sina mjölktänder.

 

Varför heter det mjölktänder?

Människan får två uppsättningar tänder. De första tänderna, som kallas mjölktänder, är anpassade för det lilla barnets mun. Förmodligen har de börjat kallas mjölktänder för att de kommer fram när barn ammas, och för att de är vitare i färgen än nästa omgång tänder. Mjölktänderna heter också primära tänder, till skillnad från vuxentänderna som heter permanenta tänder.

 

Hur många mjölktänder får barn?

Sammanlagt får ett barn 20 mjölktänder, tio i överkäken och tio i underkäken.

 

Blir barn sjuka när de får tänder?

Oftast får barn tänder utan några besvär, men ibland kliar det i munnen när tänder bryter fram. Det kan därför vara behagligt för barnet med lätt massage av tandköttet, till exempel med en mjuk bitring eller att föräldern försiktigt gnuggar tandköttet med ett finger eller en mjuk tandborste.

Det händer att tandköttet blir irriterat eller att den nya tanden har svårt att tränga igenom tandköttet så att det blir en liten svullnad. Det kan till och med uppstå ett litet blåmärke. Bara om barnet verkar ha ont ska man gå till en tandläkare.


När tappar man de första tänderna?

När barnet är omkring sex år börjar de första mjölktänderna bli lösa. Mjölktandens rötter löses upp allteftersom den nya, permanenta tanden bildas i käken och växer fram. Till slut har mjölktanden inget fäste och barnet kan vicka loss tanden. Vanligtvis tappar barnet framtänderna i underkäken först och sedan framtänderna i överkäken.

Vad är sexårstanden?
Bakom den sista mjölktanden kommer de fyra första permanenta kindtänderna, de så kallade sexårständerna. Nya tänder är viktiga att upptäcka eftersom de är ömtåliga och extra känsliga för karies. Dessutom är de nya kindtänderna vanligtvis gropiga och sitter svårtillgängligt så att de är svåra att borsta riktigt rena. En god regel är därför att titta långt bak i munnen från fem års ålder, så att sexårständerna upptäcks tidigt.

För att minska risken för karies gör tandvårdspersonal ibland en försegling av de djupa groparna med plast så att det blir lättare att hålla rent. Det kallas fissurförsegling och kan bara göras när tanden är ny. I regel fissurförseglas tänder bara på de barn som löper störst risk att få hål i tänderna.

Hur många tänder ska bytas ut?
Det är oftast mest spännande med de första lösa tänderna, men man tappar alla 20 mjölktänder. Tandväxlingen pågår under många år, fram till ungefär 13 års ålder. Sammanlagt har man då fått 28 permanenta tänder. I 17-20 års ålder kommer vanligen de så kallade visdomständerna.

När ska man börja borsta barnens tänder?

När de första tänderna tittar fram är det dags för barnet att bekanta sig med tandborsten på ett mjukt och lekfullt sätt. Börja borsta morgon och kväll så snart de första tänderna kommit. Tanken är att tandborstningen ska bli en god vana så tidigt som möjligt.

Man kan även använda eltandborste på barn. Oftast behöver man anpassa borstens tryck mot tandytan, något som barnet behöver hjälp med ända upp i tio- till tolvårsåldern. Det är också viktigt att vinkla borsten rätt och att borsta varje tand.

 

Hur borstar man barnens tänder?

Barn behöver hjälp av vuxen med tandborstningen till minst tioårsåldern. Barnets finmotorik är inte så utvecklad att de klarar att borsta alla tandytor tidigare. En god idé är därför att göra tandborstningen till en trevlig stund av gemenskap med barnet. Tandborstningen kan göras till en del av barnets positiva kroppsupplevelse.

Om barnet är litet kan man borsta tänderna på det när barnet ligger på skötbordet eller i sängen. När barnet är lite äldre kan det stå och den vuxne sitta eller stå lite snett bakom och låta barnet luta huvudet mot den vuxnes arm. Oftast underlättas tandborstning, även på lite äldre barn, om barnet ligger ned med huvudet i den vuxnes knä. Det är då lättare att se in i munnen och komma åt tänderna längst bak, samtidigt som det är vilsamt för barnet.

För att se att man kommer åt med tandborsten ända upp på tandköttet en bit kan man sätta in ett finger i barnets mun och lyfta på läppen eller kinden. Tänderna borstas, eller rättare sagt gnuggas, med små rörelser fram och tillbaka. Detta för att tandborststråna ska komma in mellan tänderna och i fåran som bildas mellan tand och tandkött.

Eltandborsten borstar mer på kortare tid. Den lämpar sig därför till det lite större barnet som har många tänder och bråttom. Borsthuvudet kan ibland upplevas som klumpigt och det kan ibland vara svårare att komma åt i alla utrymmen än med en vanlig tandborste.

 

Vad gör man när barnet gråter eller inte vill ha hjälp?

Många föräldrar kan ibland ha svårt att borsta sitt barns tänder. Barnet vill inte, protesterar, gråter och det blir lätt bråk kring tandborstningen. Barn är olika, går igenom faser och medverkar olika vid tandborstning. En del barn slappnar av och då blir det lätt för den vuxne att komma åt och borsta. Tandborstningen blir till en mysig stund tillsammans.

Om barnet spänner sig, tycker det gör ont eller inte vill vara stilla måste den vuxne ändå försöka göra tandborstningen till något positivt. Några lösningar som passar alla barn finns inte. Det är, trots svårigheterna, bäst att inte ge upp. Om det känns väldigt svårt kan man kontakta tandvården. Problem med tandborstning kan bero på att det gör ont i barnets mun, men många gånger är det barnets egen vilja som testas på föräldrarnas tålamod.

 

Ska barn använda tandkräm?

Barnets tänder ska borstas med fluortandkräm morgon och kväll från det att första kindtanden bryter fram.

Tandkräm är ett bra sätt att tillföra tänderna fluor. Fluor är ett grundämne som stärker och skyddar tänderna mot hål, så kallad karies. Bäst effekt på tänderna har fluor när det används i tandkräm eller som fluorsköljning. Fluormängden som barnet sväljer får inte vara för hög eftersom det kan skada den växande tanden. Barntandkräm innehåller lite mindre fluor än tandkräm för vuxna.

Använd en tandkräm som barnet tycker om. Tandkrämen ska förvaras utom räckhåll för barnet och en vuxen ska portionera ut den. När kindtänderna tittar fram är det lagom att använda ungefär så mycket som ryms på barnets lillfingernagel.

 

Ska man låta barnen skölja munnen efter tandborstning?

Det är inte nödvändigt att skölja munnen efter tandborstning. Små barn klarar inte av att skölja och vid tandborstning ska endast lite vatten användas. För äldre barn, och vuxna, är det bra att avsluta tandborstningen med att låta tandkrämsskum och lite vatten sila runt mellan tänderna. Skölj inte mer och ät inte något på ett par timmar. På så sätt utnyttjas fluor i tandkräm på ett effektivt sätt.

 

Hur mycket fluor behöver barn?

Genom att borsta tänderna morgon och kväll med fluortandkräm får de flesta barn, och vuxna, den mängd fluor som ger ett bra skydd för tänderna. Ibland kan det för en del barn, eller under vissa perioder, behöva tillföras mer fluor, till exempel genom fluorsköljning. Men barn under 12 år ska inte ges tillskott av fluor utan rekommendation av tandvårdspersonal.

Om man använder dricksvatten från egen brunn bör fluorhalten kontrolleras.

 

När kan barnen själva borsta sina tänder?

Barn behöver hjälp med tandborstning, även om de ibland tycker att de kan själva. Det är först vid nio till tio års ålder som barn har utvecklat den finmotorik som krävs för att klara av att borsta rent på tändernas alla ytor. När småbarn borstar blir det mest ovanpå tänderna, men låt barnet pröva och öva sig på att borsta tänderna. Tandborstningen kan börja med att barnet borstar själv en stund och sedan avslutas med att en vuxen hjälper till. Yngre barn behöver mer hjälp än de lite äldre barnen.

Det är viktigast med tandrengöringen på kvällen. En bra överenskommelse kan vara att en vuxen hjälper barnet på kvällen och låter det borsta själv på morgonen.

 


Är mjölktänder viktiga när de ändå ska bytas ut mot nya tänder?

Människan får två uppsättningar tänder, mjölktänder och permanenta tänder. Det kan tyckas onödigt att lägga ner mycket energi på tänder som ändå ska bytas ut, men det finns flera skäl till varför även mjölktänder är viktiga och behöver tas väl om hand:

  • God hälsa och goda vanor grundläggs tidigt. Tandborstning morgon och kväll samt goda matvanor är en förutsättning för en god tandhälsa. Det gäller såväl för mjölktänder som för de nya permanenta tänderna.
  • Barn ska inte behöva ha ont. Stora hål, så kallade kariesangrepp, kan göra ont och orsaka infektion i käkbenet. Det blir dessutom svårt att äta och barnet kanske inte får i sig den näring det behöver.
  • Mjölktänder ger plats för de permanenta tänderna. Om en skadad mjölktand behöver tas bort i förtid kan det göra att sexårstanden vandrar framåt. Det blir då mindre plats för de nya tänderna som kommer senare.

     

 

Varför får barn hål i sina tänder?

Hål i tänderna, så kallade kariesangrepp, får barn av samma orsak som vuxna. Bakterier som finns i munnen och som fastnar på tänderna bildar syror av kolhydrater, till exempel socker, som finns i det vi äter och dricker. Syrorna fräter på tänderna, men saliven som är ett viktigt skydd för våra tänder motarbetar detta. Med salivens hjälp späds syran så småningom ut och sköljs bort. Viss syrafrätning klarar tänderna av, men om tänderna ofta och under längre tid utsätts för syraangrepp blir det så småningom hål i tänderna.

 

Får barn och ungdomar lättare hål i sina tänder?

Tänder som just kommit fram är extra känsliga för karies. En liten kariesskada på ett barn blir snabbare så stort att det behöver lagas än hos en vuxen. Tanden mognar allteftersom, bland annat genom att fluor lagras in i tanden. Det är därför extra viktigt att barn och ungdomar sköter sina tänder noga.

Mjölktänder har tunnare emalj än permanenta tänder. Därför sker kariesangrepp snabbare i mjölktänder.

 

Lagas mjölktänder?

Kariesskador behandlas olika bland annat beroende på hur stor skadan är och hur gammalt barnet är. Ytliga skador behandlas ofta på tandvårdsklinik med fluor, till exempel fluorlack. Större skador lagas oftast. Det kan ibland vara svårt att få fyllningarna att sitta kvar eftersom barnets bett hela tiden förändras och tänderna är så tunna. För att förhindra att ytliga skador blir större är den egna vården hemma extra viktig.

Vad är bra matvanor för barnens tänder?

Mat som är bra för tänderna är också bra för hela kroppen. Det sker mycket i barnets utveckling under de första åren och när barnet växer mycket. Bra mat är en av grundstenarna för barnets växande, och barns mat och matvanor är därför extra viktiga. Fem till sex måltider per dag, fördelade på tre huvudmål och två till tre mellanmål, ger energi i lagom mängd. Regelbundna måltider är också bra för tänderna, eftersom det minskar småätandet. Tänder behöver vila. Det bästa är om barnet bara dricker vatten mellan måltiderna.

Småbarn kan inte äta lika stora måltider som större barn och vuxna. Därför blir matens näringsinnehåll ännu viktigare för yngre barn. Sockerrik mat som till exempel fruktyoghurt, nyponsoppa, krämer och glass innehåller mycket energi men få näringsämnen. För mycket sockerrik mat gör det svårare för barn att orka med den vanliga maten.

Under uppväxtåren finns det därför ett mycket litet utrymme för mat som är fattig på näringsämnen. Undvik sockerrika produkter som godis, saft, läsk, kex och kakor. Det hör till det där lilla extra som man kan ge barnen ibland.

 

Ska småbarn inte äta godis och annat sött?

Barn upptäcker ganska snart att det finns godis, särskilt när det finns äldre syskon i familjen. När barn har fått smak för godis kan det vara en bra regel att införa en godisdag i veckan. Det kan vara på fredag eller lördag då man har det mysigt tillsammans. Godis, glass och annat sött gör minst skada på tänderna om det äts som efterrätt direkt efter maten.

 

Vad ska barn dricka?

Barn blir lätt varma och svettiga och behöver därför dricka mycket. Vanligt dricksvatten är den bästa törstsläckaren och därför är det bra att tidigt vänja barnet vid att dricka vatten. Till måltider passar mjölk eller vatten, medan saft och läsk hör till lite festligare tillfällen.

Man bör undvika att ge barn söta drycker i nappflaska, till exempel saft eller nyponsoppa. Att äta eller dricka något på natten, speciellt söta drycker, innebär stor risk för att få hål i tänderna.

Att ofta dricka till exempel läsk eller juice ökar risken för hål i tänderna, men innebär också en ökad risk för andra frätskador på tänderna, så kallade erosionsskador. Dryckerna innehåller förutom socker även syror som kan ge skador på tänderna. Även lightdrycker innehåller syror och kan ge frätskador.

Att ofta dricka sockerrika drycker som saft och läsk innebär inte bara en stor risk för skador på tänderna utan också en ökad risk för övervikt.

 

Kan små barn få tandköttsinflammation?

Skolbarn och ungdomar har ofta tandköttsinflammation, men det är mindre vanligt hos förskolebarn. Tandköttsinflammation, så kallad gingivit, orsakas av att bakterier fastnar på tänderna. Då bildas beläggningar som kallas plack. Bakterier som inte borstas bort irriterar tandköttet och kan efter en tid orsaka att det blir rött, svullet och lättblödande.

Blödning i tandköttet hos små barn beror ofta på att det under en period har varit svårt att borsta tänderna riktigt rena. Om man borstar tänderna extra noga läker inflammationen i allmänhet ut på någon vecka. Hjälper inte det bör man kontakta tandvården. Ibland är en virusinfektion orsaken till blödande tandkött.

 

Vad gör man om barnen slår i sina tänder?

En olycka händer lätt när små barn ska utforska omvärlden eller under lek, och många barn kommer någon gång under sin uppväxt att råka ut för något olycksfall som skadar tänderna.

Slås permanenta tänder ut är det viktigt att skadan tas om hand snabbt. När det gäller primära tänder, mjölktänder, är det oftast inte lika bråttom. Kontakta därför alltid tandvården om barnet skadar sina tänder eller munnen så får de avgöra.

 

Vad gör man om tanden slås ut?

 

  • En mjölktand ska aldrig sättas tillbaka! Ta ändå med tanden till tandvården så att tandläkaren kan kontrollera att hela tanden är borta.
  • Det bästa för läkningen är att tanden sätts på sin plats så snart som möjligt. Ta därför tanden i kronan. Skölj snabbt av roten i rinnande svalt vattenledningsvatten. Sätt tanden på plats. Om detta inte är möjligt går det också bra att förvara tanden i vanlig kall mjölk eller i munnen under tiden man tar sig till tandläkare.
  • Om man slår av en bit av en permanent tand så försök leta reda på den avslagna biten och ta med den till tandvården. Den kanske kan klistras fast på tanden igen.

     

 

Tumme eller napp, påverkar det tänderna?

Nästan alla spädbarn suger på napp eller något finger. Sugvanor påverkar tänder och bett. Hur mycket beror på hur ofta barnet suger och hur länge sugvanorna pågår. Bland annat kan barnet få ett så kallat öppet bett, det vill säga att underkäkens och överkäkens framtänder inte möts när kindtänderna bits ihop. Det bettfel som uppstår på grund av sugvanorna rättar ofta till sig av sig självt om barnet slutar med napp eller tumme i tid. Forskning har visat att barn bör sluta med tum- och nappsugning helst före fyra års ålder och senast innan de permanenta tänderna kommer fram för att undvika bettfel på grund av sugandet.

Sugbehovet minskar vid omkring ett års ålder, och därför kan det vara en bra ålder att sluta med napp. Oftast är det lite svårare för barnen att sluta suga på tummen, eftersom den finns med hela tiden.

 

När är första tandvårdsbesöket?

I allmänhet sker de första kontakterna med tandvården under barnets första eller andra levnadsår. Vid tre års ålder erbjuds alla barn att besöka tandvården. Därefter kallas barnen till regelbundna tandvårdsbesök. Hur ofta beror bland annat på barnets risk att utveckla tandsjukdomar.


 


praktik

Mina praktik platser för nästa år är klara!!
! =D 
           
                                                              
                                                         www.osterlentandlakarna.se
                                         
                                                                          
                                                                   www.ytic.se

pluggar...


Endodonti



Endodonti pluggas det... och om man översätter endodonti är det rotbehandling (rotfylla).


Mitt lilla gryn håller mig sällskap!


KUL KUL!!! =)

Min hunting hur gick det då... Jo 6 veckors praktik hos Österlen tandläkarna är fixat... men 3 veckor återstår.. hmm vill så gärna vara på en folktandvård.. så jag hoppas på att Ystad har en plats till mig =)

Rotfyllning:
Om ett kariesangrepp går igenom emaljen och även igenom dentinet, som ligger innanför emaljen, når det pulpan. Dvs där tandens blodkärl och nerver finns. Detta föregås av ilningar och värk av och till, som tenderar att bli mer ihållande och efter ett tag går över i riktig tandvärk. Om detta tillstånd får stå obehandlat sprider sig infektionen via rötterna ut i käkbenet. Man har då fått vad som på fackspråk kallas " Osteit". T anden måste rotbehandlas. Infektionen i käkbenet kan teoretiskt sett behandlas med (medicin) antibiotika, men kommer att komma tillbaka så länge orsaken i den skadade tanden inte åtgärdas. T anden öppnas under sterila (bakteriefria) former, den infekterade och döda vävnaden avlägsnas, tanden spolas invändigt med bakteriedödande vätska och fylls sedan temporärt med kalkpasta så att återstående bakterier av dödas och så att käkbenet vid rotspetsen stimuleras till nybildning där osteiten finns. Tanden förses med en provisorisk fyllning. Efter en väntetid, som kan variera därför att man vill vara säker på att tanden är symptomfri, fylls tanden tätt med ett gummiliknande material, ""guttaperka"". Om man vill vara säker på att en rotfylld tand skall bestå måste den förses med en krona av något slag.

Fördelar:
Tanden får vara kvar. Kan förses med lagning eller krona och göra tjänst igen.

Nackdelar:
Lyckandefrekvensen sjunker bakåt i munnen. Behandlingen kan dra ut på tiden. Kostsam behandling. Tänder som är rotbehandlade blir med tiden hårda men spröda, vilket gör att frakturer (större eller mindre sprickor) kan uppstå.


KUL för STORA som små!

En kul länk om tandvård!! CHECK IT OUT 

www.sjukvardsradgivningen.se/barnavd



Nu är det bara en månad kvar av denna terminen! VART TAR ALLA MÅNADER, DAGAR OCH TIMMAR VÄGEN????

NU ska jag iväg och jaga praktik plats till nästa termin! Då ska vi vara ute i 9 veckor! KUL!!!!

Kolla nu in länken...

UPPDATERING!!!!




OBS! läs allt...

för ditt eget bästa...

du lär dig alltid något NYTT!


Rena tänder /       

Hjälpmedel och teknik

Regelbundna vanor ger friska tänder

Med goda vanor och bra skötsel kan man hålla tänderna
friska hela livet. Genom att gå till tandläkare eller tandhygienist
regelbundet kan man få kontroll över hur tänderna och tandköttet mår.

Två gånger om dagen
Munhygien handlar om att göra tänderna rena från
bakteriebeläggningar varje dag. Bakterier i munnen
kan orsaka både hål i tänderna och tandköttsinflammation.
Därför är det viktigt att såväl barn som vuxna borstar tänderna
två gånger om dagen med tandborste och tandkräm. Dessutom
behöver man som vuxen göra rent ordentligt mellan tänderna med
hjälp av tandtråd, tandstickor eller mellanrumsborstar, helst en gång per dag.

Borsta med små rörelser
Tandborsten är ett viktigt redskap när man rengör tänderna.
Med rätt teknik kan man borsta bort bakteriebeläggningar som
sitter på tänderna. Tandborsten ska vara mjuk och tät och den
bör bytas ut när stråna börjar spreta. En sliten och spretig
tandborste är inte effektiv. Det är viktigt att borsta alla tandytor,
utan att skada tänder eller tandkött.

Att borsta tänderna i en bestämd ordning minskar risken för att
man glömmer bort någon tandyta. Man är oftast mest noggrann i
början. Ett bra tips är att börja där det är svårast att komma åt, till
exempel på insidan av underkäken längst in. Bakteriebeläggningar
finns framför allt vid tandköttskanten och mellan tänderna. För att
beläggningar ska försvinna, gör så här:

  • Vinkla borsten mot tandköttskanten och borsta både tänder
  • och tandkött.
  • Tryck inte borsten för hårt.
  • Gnugga noga fram och tillbaka med små försiktiga
  • rörelser på insidan, utsidan och tuggytorna.

Det är bra att börja och sluta borstningen på samma ställe varje gång.

Bakterierna finns framförallt vid tandköttskanten. Mest effektivt är att täcka både tandkött och tand vid borstningen.

Olika slags tandborstar

På apotek och på många tandkliniker går det att köpa tandborstar som
borstar flera ytor samtidigt. De kräver speciell teknik för att vara effektiva.
Tandvårdspersonal kan ge råd om hur man ska göra.

Elektriska tandborstar finns i många olika modeller. Studier har visat att
användning av eltandborste ökar möjligheten att få tänderna rena. Men
det är viktigt att komma ihåg att en eltandborste inte är någon "genväg".
Man måste fortfarande vara noggrann när man borstar sina tänder.

För att vara effektiv ska borsten ha ett roterande huvud, men ska precis
som den vanliga tandborsten innehålla mjuka och täta borststrån. En typ av
eltandborste har visat sig ta bort bakteriebeläggningar mer effektivt än en vanlig
tandborste. Det är den som har ett runt borsthuvud som roterar, egentligen rör sig
borsthuvudet snabbt i halvcirklar fram och tillbaka – oscillerar.

Man måste själv anpassa borstens tryck mot tandytan och flytta borsten
metodiskt tand för tand precis som när man borstar med en vanlig borste.
 Elektriska tandborstar kan särskilt underlätta för personer som har svårt
att klara tandborströrelserna med vanlig borste.

Tandtråd kommer åt där det är trångt
Tandtråd är ett bra hjälpmedel för att rengöra mellan tänderna.
Tandtråden är smal nog att göra rent även där det är trångt.
Den kan vara lite svår att styra i början, men med instruktion och
träning blir den mycket effektiv. Tandtråden kan vara rund, platt,
vaxad eller ovaxad. Den kan också vara preparerad med fluor och mintsmak.

Så här används tandtråd:

  • Spänn tråden genom att vira den något varv runt
  • pekfingrarna och fatta tag med tummarna, eller knyt
  • ihop trådens ändar så att en ring bildas.

  • För ner tråden mellan tänderna mot tandköttskanten.

  • För sedan tråden fram och tillbaka upp mot tandens tuggyta,
  • först mot ena sidan av tanden och sedan mot den andra. Upprepa
  • mellan alla tänder tills alla tänder behandlats och glöm inte baksidan
  • på tanden som sitter längst in i munnen.

För den som tycker att det är svårt att komma åt med händerna är
tandtrådshållare ett bra hjälpmedel. Hållaren passar till all sorts
tandtråd och det finns även hållare med förmonterad tandtråd för
engångsbruk. Hållare finns att köpa på apotek.

Det är bra att använda tandtråd före tandborstningen. Då kan
de bakterier som rivits loss mellan tänderna borstas bort.

Det finns tandborstar som borstar flera ytor samtidigt (t v) En vinkelborste är särskilt effektiv till baksidan av sista tanden (t h).

Tandsticka bra om plats finns

Tandstickan ska helst vara trekantig, precis som mellanrummet
mellan tänderna längst ned vid tandköttet. Den är tillverkad av
trä eller plast, finns i olika tjocklekar och kan vara preparerad
med fluor eller mintsmak. Tandstickor är lätta att använda och
är ett bra hjälpmedel för vuxna om man har plats mellan tänderna.
För ungdomar, som ofta har mindre mellanrum mellan tänderna,
är tandtråd ofta bättre.

Så här används tandstickan:

  • För in tandstickan mellan tänderna.
  • Placera den plana eller platta sidan mot tandköttet.
  • För tandstickan fram och tillbaka några gånger.
  • Vinkla tandstickan så att den kommer i kontakt
  • med så stor del av tandytan som möjligt.

Mellanrumsborste för stora mellanrum
Mellanrumsborsten borstar rent mellan tänderna och ser
ut som en liten flaskborste. Borsten består av en tunn ståltråd
 med nylonborst på. Den finns i olika storlekar och med olika
typer av handtag.

Det är viktigt att prova ut rätt teknik och storlek tillsammans
med tandvårdspersonal. Tekniken går i stort ut på att dra borsten
 mellan tänderna på samma sätt som med en tandsticka.
Mellanrumsborstar är bra om man har stora mellanrum
mellan tänderna eller har en tandbrygga.

En bra tandsticka är trekantig i stället för rund i formen. En mellanrumsborste är lämplig för stora mellanrum mellan tänderna eller tandbrygga.

Med vinkelborsten kommer man åt vissa ställen bättre

De allra flesta människor har skrymslen och ställen i
munnen där den vanliga tandborsten har svårt att komma åt.
En så kallad vinkelborste är bra på tuggytor med gropar och
fåror, bakom sista tanden och på insidan av tänderna, eftersom
den är både smidig och lätt att använda.

 

Proteser måste också göras rena

Bakteriebeläggningar bildas även på proteser, både på utsidan och insidan. Om bakterierna får sitta kvar kan de orsaka inflammation i slemhinnan i munnen.

Det är viktigt att man gör rent avtagbara proteser både morgon och kväll. Man kan borsta protesen med vanlig tandborste eller speciell protestandborste och flytande tvål. Om protesklister används för att protesen ska fästa bättre, ska detta tas bort vid rengöringen. Annars är risken stor att bakterierna växer i klistret.

Rengöring av andra gömställen
Vid andra typer av ersättningar som broar, kronor och implantat ska man få individuell information och instruktion av tandläkare eller tandhygienist.

Bra använda fluortandkräm

En till två centimeter tandkräm på tandborsten är en lagom mängd. Det är bra att använda tandkräm som innehåller fluor när man borstar tänderna.

Fluor är ett naturligt ämne som stärker tänderna. Fluor tränger in i tandytan, framför allt på de ställen där det finns början till hål. Det finns olika mycket fluor i olika tandkrämssorter, men för det mesta brukar tandkräm innehålla ungefär 0,1 till 0,15 procent fluor.

Tandkräm innehåller också slipmedel som underlättar rengöringen och kan avlägsna missfärgningar.

 

Inte så stor betydelse vilken tandkräm man väljer

Det finns idag ungefär 70 olika typer av tandkräm på apotek och ute i handeln. Vilket märke man väljer har inte så stor betydelse. Det viktigaste är att man väljer en tandkräm som innehåller fluor och som man tycker smakar bra.

Några tandkrämssorter anges ha speciella egenskaper, exempelvis tandkräm mot känsliga tandhalsar, sköra slemhinnor samt plack- och tandstensbildning. Det finns också tandkräm som innehåller bakteriedödande ämnen, tandkrämer med enzymer som förstärker munslemhinnans försvar mot bakterier och tandkräm för protesrengöring.

Tandkrämer som sägs ge vitare tänder, så kallade whitening-tandkrämer, innehåller slipmedel för att kunna ta bort missfärgningar. Effekten är tveksam och det finns risk för ökat slitage på tänderna.

Om man har särskilda önskemål eller funderingar kan man rådgöra med tandvårdspersonal.

 

Sila gärna tandkrämen mellan tänderna

Borstar man tänderna morgon och kväll får tänderna fluortillskott två gånger per dag. För att utnyttja fluortandkrämen effektivt kan man efter tandborstningen skölja och sila tandkrämen mellan tänderna för att på så vis öka inlagringen av fluor mellan tänderna, på ytor som annars är svåra att komma åt. Fluorets effekt blir bättre om man inte sköljer munnen med vatten eller sköljer med bara lite vatten efter tandborstningen.

 

Oftast räcker den fluor som finns i tandkräm

Fluor finns, förutom i tandkräm, även i tabletter, i tuggummi och i lösningar. Många fluorpreparat säljs receptfritt på apotek. För de flesta räcker det att använda fluortandkräm två gånger om dagen. Om man har ökad risk för att få hål i tänderna behövs däremot ofta ett tillskott av fluor.

 

Munvatten och munsköljningsmedel

Det finns en rad olika typer av munvatten eller munsköljningsmedel på marknaden. De innehåller ofta starka smakämnen som tillfälligt kan dölja dålig andedräkt. Men de har mycket begränsad effekt på munhälsan och hjälper inte till att göra rent. Endast de vätskor som innehåller fluor eller bakteriedödande medel har någon effekt.

Klorhexidin är ett medel som har bakteriedödande effekt och som förhindrar uppkomsten av nya bakteriebeläggningar. Medlet används oftast i samband med operationer i munnen eller efter tand- och käkskador när man har svårt att borsta tänderna. Vätskan gurglas runt i munnen cirka en minut morgon och kväll.

Klorhexidin kan ge bruna missfärgningar på tänder och tunga vid längre tids användning. Man kan också få en övergående förändrad smakupplevelse. Klorhexidin bör därför bara användas under en begränsad tid, cirka 14 dagar, om inte en tandläkare eller läkare rekommenderar annat. Medlet kan köpas receptfritt på apotek.

Syror fräter på tänderna

Vad man äter och hur ofta man äter har betydelse för tandhälsan. En del av de bakterier man har i munnen använder socker som näring och bildar syror som fräter hål i tänderna, det vill säga orsakar karies.

 

Låt tänderna vila mellan måltiderna

Ju oftare man äter något med socker i, desto mer syra bildas och desto större är risken att man får hål i tänderna. Det beror på att när man har ätit något med socker i sänks pH-värdet i munnen i ungefär 20 till 30 minuter. Normalt är pH-värdet i munnen 7, alltså neutralt. Om pH värdet sjunker under 5,7 börjar tandytan att lösas upp.

Det finns socker i nästan allt man äter. Därför är risken för hål i tänderna stor om man äter ofta. Om tänderna däremot får vila mellan målen hinner saliven reparera de små skadorna som syran åstadkommit. Ett bra sätt att minska risken för hål i tänderna är därför att undvika småätande och att dricka vatten eller osötad dryck för att släcka törsten mellan måltiderna.

 

Det finns sockerfria alternativ

Sockerfritt godis eller godis som är sötat med xylitol, till exempel tabletter och tuggummi, är alternativ som inte ger hål i tänderna. Läsk och saft som är sötad med sockerersättningsmedel, till exempel aspartam, innehåller heller inte socker. Men också drycker sötade med sockerersättningsmedel kan leda till frätskador på tänderna, eftersom de har ett lågt pH-värde.

 
 
Det finns särskilda protestandborstar, som man kan sätta fast med sugproppar på handfatet. En vanlig tandborste kan också användas.

Var rädd om dina tänder dom ska vara med dig i många år!!!

Nästa gång jag gör ett inlägg kommer det handla om barns tänder!!!

förstår du din tandläkare?

lite ord...

Avtryck

 

Avgjutning av tandbågen med avtrycksmaterial

 

Bettskena

 

Plastskena, som används vid tandgnissling

 

Brygga eller bro Man sätter kronor på stödtänder och mellan dessa hänger man konstgjorda tänder, för att ersätta en eller flera förlorade tänder. Alla tänderna är sammanlödda och det hela fungerar som en "bro" över tandluckan.

 

Cementera

 

Klistra fast

 

Compositfyllning

 

Plastfyllning

 

Distans

 

Mellan led mellan fixturern och kronan i t.ex. en implantatbro

 

Endodonti

 

Rotbehandling

 

Glasjonomerfyllning

 

Ett tandfyllnadsmaterial som avger fluor

 

Guldinlägg

 

Guldfyllning, som görs av tekniker och sedan klistras fast på tanden

 

Implantat

 

Titanskruv (fixtur) som har läkt fast i käken

 

Implantatbro

 

Bro som sitter på fixturer

 

Jacketkrona

 

Porslinskrona eller helkeramisk krona

 

Karies

 

Hål i tänderna

 

KBF-bro

 

Käkbensförankrad bro = implantatbro

 

Kofferdam

 

Gummiduk, som används för att hindra salivläckage, t.ex. vid rotbehandling

 

Metallbunden eller metallkeramisk krona Krona av metall och porslin

 

Ortodonti

 

Tandreglering

 

Parodontit

 

Tandlossning

 

Partialprotes

 

Delprotes

 

Pedodonti

 

Barntandvård

 

Porslinsinlägg Porslinsfyllning, som tillverkas utanför munnen och sedan klistras fast på tanden

 

Protes

 

Ersatta tänder som går att ta av och på

 

Protetik

 

Framställning av proteser, kronor eller bryggor

 

   

julklapps tips!!!!



Ett tandsmycke?!


dröm arbetsplats?

                                                         




                                                                  www.iecenter.se





                                                      Ser ut att vara en sjukt fin klinik!!!!



                                                                   ME LIKE!!!!


*Middags bjudning*

Skolböckerna är undan plockade och jag är färdig för att åka till Caroline! Hon kom till världen den 11 November 1987 och det ska firas idag =D

Har precis öppnat en cider, så att jag riktigt känner att det är fredag! *GÖTT*

Hoppas att alla får en riktigt trevlig helg!

Såja siss e du redo.. för nu kommer vi!!!!




En...

Elvisp är det jag vill ha! ha ha ha 

Visst är den TUFF!!!





den silvriga är en väldig favorit!!!!




Y-town!!!

Ska in dit nu!

Har tittat länge på en sak som jag behöver... men är väldigt tråkig att köpa... och det duger inte med vad som.. för den får ju gärna sticka ut... hängde ni med? ha ha Berättar mer om det ikväll...

Dagens bild är när Ruuh för första gången bär kläder!!!


*****************

Jag har överlevt sprutan & blåsten!!!!!


                      Det firar vi med denna bild...




ZZZZzzzzZZZzzzz

Så här glad är jag nog inte imorgon... ska nämligen få min bacon spruta =S Hoppas att jag bara kommer få lite värk i armen och ingen annan biverkning!



*tjing*


Lyckad kväll!!!

Man är lite sliten idag, men KUL var det i går !!!!

Bilderna kan inte berätta hur ljudnivån var och hur bra tack talen var men kvällen såg ut så här...

Hemma hos Elle och fick jag en mkt snigg frisyr!!! TACK ELLE!!!!



Malin`s tur att få en fin frisyr!


Min frisyr!








Malin är klar!


Lill siss tur att få en uppsättning!


Hemma hos Micke och Jessika!



STIFFI!!!!


Tvillingar?!


Gala middag!!!


Så drog prisutdelningen igång!!! Sammanlagt fanns det 11 kategorier.



















Årets skott... och vinnaren är....


Peter BABY Eklinder!!!!


Priset var en fin kavaj...


Tack tal!




































































Ser ni ngt annorlunda här?








Lucia tåget tjuv starta!











Nä nu e det dax att ta fram Ortodonti böckerna....

*TJING*


*FOTBOLLSGALA*




Ikväll blir det Tomelillas roligaste gala någonsin! Det är Fc Österlens spelare som vi ska hylla med guldbollar, diamantbollar mm he he. 

Har precis kommit hem från systemet och ska kasta mig i duschen för att sedan (hoppas jag) få lite pluggat, sen är det på med galakläningen och bege mig hem till Elle för att få frissan till snyggad och dricka ngn drink. Efter de ska vi hem till Micke och Jessika för att fortsätta med lite mer god vätska, sen är det äntligen dax för själva galan. Känner på mig att detta kommer bli en toppen kväll.

Caroline ska se ut så här ikväll...



ryggen på kläningen...



Ruuh är för söt, just nu ligger hon och vilar sig...






Mjaaauuuooo



Denna här ska jag ha på mig ikväll!



Nä duschen kallar... Lovar att fota mkt ikväll... så imorgon kan ni vänta er en massa bilder!

*TJING*



En sång för Martin!!!




Om En sång för Martin:



"En sång för Martin" är baserad på "Boken om E", skriven av Ulla Isaksson, och är en kärlekshistoria mellan två starka människor. Den berömda dirigenten blir passionerat förälskad en violinist i sin orkester. Kärleken blir till ett lyckligt äktenskap men vad händer med kärleken om den ena av parterna blir sjuk och i och med det får en ny identitet? Är det verkligen sant att kärleken klarar allt?

Skådespelare: Sven Wollter, Reine Brynolfsson, Viveka Seldahl, Linda Källgren, Lisa Werlinder

SE DEN!!!!!


Kom hem för 1 1/2 timme sedan. Håller på att packa upp väskan *tråkigt* Men ikväll bär det av till lill siss och Ludde för en bit mat och så klart ska vi se Idol!!! Med andra ord kommer det bli en riktigt härlig MYS FREDAG *ME LIKE*

*TJING*

Jag BARA måste....

Igår hade vi föreläsning om alzheimers och vi fick se en väldigt bra och rörande film om just denna sjukdom!!

Filmen heter En sång för Martin DU MÅSTE bara SE DEN!!! Jag lovar att ni INTE kommer ångra er!!!!

Nä nu ska jag fortsätta hänga med mina vänner i Mariestad... och såklart blir det middag på Kingan ikväll =D

Ha d gottis!!!



RSS 2.0